Menu Boeken
nl

In de voetsporen van Floris V

In de regio zijn nog allerlei overblijfselen te vinden uit de tijd dat Floris V tegen de West-Friezen ten strijden trok. Rond het jaar 1280 gaf Floris V de opdracht om vijf kastelen te bouwen om zo de strijd met de West-Friezen aan te kunnen gaan. En een aantal van deze kastelen zijn nu nog te bezoeken.

Kasteel Radboud in Medemblik

Het eerste kasteel dat nog te bezoeken is is kasteel Radboud in Medemblik. Dit kasteel is open voor publiek en doet tegenwoordig dienst als museum. Het kasteel wordt aan drie kanten omringd door het IJsselmeer, waardoor het vroeger zeer goed te verdedigen was. Dit is dan ook de reden dat het kasteel voor een groot deel bewaard is gebleven.

De Nuwendoorn in Krabbendam

Vlakbij Park Zijpersluis vindt u het restant van De Nuwendoorn. Dit kasteel werd in 1282 gebouwd, in 1370 verwoest en pas in 1948 herontdekt. In 2006 is besloten om het kasteel en het terrein op te knappen. Deze klus werd in 2011 voltooid, en sindsdien is er weer een kasteeltoren met verschillende overige gebouwen die u kunt bezoeken. De toren doet dienst als uitkijktoren.

De Nieuwburg in het 'Zes Wielen-gebied'

Ten noorden van Alkmaar vindt u de fundering van Kasteel De Nieuwburg. Dit is het derde en laatste kasteel van Floris V waar nog overblijfselen van te zien zijn. Deze funderingen geven een mooi beeld van hoe het kasteel er vroeger bij heeft gestaan. Een bezoek aan dit kasteel is leuk te combineren met een bezoek aan Alkmaar of aan de overige kastelen.

 

Omgeving overzicht

AANBIEDINGEN EN ARRANGEMENTEN

Bekijk hier onze aanbiedingen

Check het aanbod